Virkistävät viherkasvit

Valloillaan olevalle vihersisustuksen trendille ei näy loppua ja hyvä niin, sillä kasveilla on monia hyödyllisiä ominaisuuksia joista emme edes tiedä. Viherkasvit tuottavat iloa kauneudellaan ja piristävät sisustusta, joka taas tuottaa meille visuaalista mielihyvää ja vaikuttaa yleiseen olotilaan positiivisesti. Niillä on virkistävä sekä rauhoittava vaikutus myös työpaikoilla ja muissa julkisissa tiloissa. Kasvit myös puhdistavat ilmaa, mutta mitä se oikeasti tarkoittaa?

Me suomalaiset vietämme suurimman osan ajasta sisätiloissa, jolloin olisi erityisen tärkeää että hengittämämme sisäilma olisi laadukasta. Sisäilmaan haihtuu väistämättä monenlaisia yhdisteitä niin rakenteista, kalusteista kuin ihmisistäkin. Niin kuin tiedämme, huono sisäilma saattaa aiheuttaa uupumusta ja päänsärkyä, pahimmillaan myös hengitys- ja iho-oireita. Viherkasvien vaikutusta huoneilmaan on tutkittu laajasti ja on todettu, että viherkasveilla voidaan merkittävästi parantaa huoneilmaa.

Kasvien  juuristot ja niiden mikrobitoiminta pystyvät hajottamaan epäpuhtauksia ja muuntamaan ne ravinnokseen. Viherkasvien lehdet puolestaan tuottavat ilmaan happea ja luovuttavat vesihöyryä.  Ne erittävät myös kasvikemikaaleja, jotka hävittävät itiöitä ja mikrobeja huoneilmasta.

Kaikki huonekasvit sitovat haitallisia yhdisteitä huoneilmasta. Monia kasveja on tutkittu ja niillä on huomattu olevan erilaisia kykyjä eri yhdisteiden hajottamiseen. Eri lähteitä tutkimalla voi kuitenkin huomata, että tehokkaiksi ilmanpuhdistajiksi on lueteltu lähes kaikki yleisimmin käytetyt huonekasvit, joten väärää tai huonoa vaihtoehtoa tässä ei ole.

Jotta kasvisi toimisi oikein ilmanpuhdistajana, tulee siitä hoitaa huolellisesti. Käytä kasvityypille sopivaa multaa ja vaihda multa säännöllisesti, ettei siinä ala kasvamaan hometta tai muuta joka puolestaan huonontaa sisäilmaa. Kasvit ovat myös ahkeria pölynkerääjiä, joten pyyhi lehdet ja suihkuta puhtaaksi tarpeen mukaan.

Vanha kansa neuvoo että kasveille täytyy jutella, jotta ne voivat hyvin. Kuulostaa ehkä hullulta, mutta totta se on!

Tämä perustuu siihen, että kasvit tarvitsevat hiilidioksidia yhteyttämiseen ja sitovat sitä ilmasta. Ihminen tuottaa hiilidioksidia uloshengittäessään, eli nyt kaikki keskustelemaan kasvien kanssa!

 


Mainos alkaa

Mainos päättyy

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *