Taulu – Sisustuksen rytmittäjä

Yhteistyössä Beyond Print

TAULUT OSANA TOIMIVAA SISUSTUSTA

Taulut ovat oleellinen osa sisustusta ja niillä saat luotua mielenkiintoa ja kerroksellisuutta sisustukseen. Oikean kokoiset ja tyyliset taulut oikein sijoitettuna ja sopivilla materiaaleilla tekevät seinille ihmeitä ja luovat kotiisi upean ilmeen. Työssäni sisustussuunnittelijana törmään usein kohteisiin, joissa kaivataan apua ja ohjeistusta taulujen valintaan, sijoittamiseen sekä niiden materiaaleihin. Haluan jakaa teille muutamia niksejä taulujen ottamisesta osaksi onnistunutta sisustusta. Lisäksi haluan esitellä yhteistyökumppanini Beyondprintin, jonka personoitujen kuvatuotteiden kautta tauluilla voi löytää aivan uusia ulottuvuuksia sisustukseen.

SISUSTUSSUUNNITTELIJAN VINKIT

Sijoita 

Perussääntönä taulujen sijoittamisessa voidaan pitää, että taulu kannattaa sijoittaa niin, että sen keskikohta on katsojan silmän korkeudella. Hyvin korkeisiin huoneisiin sijoitettavat taulut voi kuitenkin asettaa astetta korkeammalle. Lasten huoneen tauluissa tulee huomioida pikkuihmiset siten, että taulujen sijoitus on matalampi.

Taulujen asettelun lähtökohta on, että taulut liitetään osaksi sisustusta ja kalusteita, jotta syntyy harmoninen ja tasapainoinen kokonaisuus. Teosta kannattaa katsella eri huoneissa ja eri valoissa. Kokeilemalla saat selville missä taulu pääsee kunnolla oikeuksiinsa. Tauluihin ei tarvitse sijoittaa suuria summia, kekseliäisyys ja oikein yhdisteleminen riittävät. Tauluilla on myös huonekohtaisesti tyypillisiä sijoituspaikkoja. Olohuoneessa taulun paikka on usein esimerkiksi sohvan yläpuolella. Siitä taulut huomataan, koska sohva sijaitsee yleensä huoneessa näyttävällä paikalla. Taulut sijoitetaan olohuoneessa usein myös lipaston, hyllyn tai esimerkiksi nojatuolin yhteydessä olevalle seinäpinnalle. Makuuhuoneessa tyypillisin paikka tauluille on sängyn tausta. Toinen vaihtoehto löytyy sängyn vastakkaiselta seinältä, jolloin taulu on ihasteltavissa sängyn suunnasta.

Rytmitä

Suuri, näyttävä taulu riittää yksinään isollekin seinälle, mutta sen ympärille on jätettävä tarpeeksi tilaa, jotta se pääsee oikeuksiinsa. Seinän ja taulun mittasuhteissa ei saa olla suurta ristiriitaa – pikkuruinen teos näyttää isolla seinällä yksinäiseltä. Pienemmistä tai ei-niin-näyttävistä tauluista saa hyviä kollaaseja. Kapeat seinät ovat ryhmitetyille tauluille loistava paikka. Samantyylisten taulujen sijoittaminen ryhmään tekee kokonaisuudesta mielenkiintoisen muodon ja värin korostuessa. Mikäli halutaan tehdä kokonaisuus eri tyylisillä ja värisillä tauluilla, kannattaa ryhmää kootessaan pitää harmonia ja toimiva kokonaisuus mielessä. Ryhmitetyissä tauluissa symmetria on parempi tehokeino kuin vapaasti sijoitetut taulut. Kollaasit kannattaa koota niin, että taulujen yläreunat ovat samalla korkeudella.. Kollaaseissa taulut on aseteltava riittävän lähelle toisiaan – muuten vaikutelma on hajanainen. Kaiken kaikkiaan, taulukollaasi kannattaa suunnitella mahdollisimman harmoniseksi – hajallaan olevat taulut viestivät rauhattomuutta. Mikäli vierekkäin on muutama näyttävämpi taulu, niiden keskipiste luo tauluille hyvän linjan. Teoksia voi olla vaikka koko seinän täydeltä, ja silti kokonaisuus voi olla tasapainossa. Harmoniaa voi hakea sillä, että ripustaa tummimmat teokset oikeaan alareunaan ja vaaleimmat vasempaan yläreunaan. Täydellinen harmonia voi kuitenkin olla tylsää. Mielenkiintoa ja kontrastia saa esimerkiksi valitsemalla mukaan yhden teoksen, jossa esiintyy ympäristön vastaväriä. Myös ripustusetäisyyksillä saa mielenkiintoa kokonaisuuteen. Jollekin teokselle voi antaa enemmän tilaa, kun taas teemoiltaan tai väreiltään lähellä olevia teoksia voi asetella tiiviimmin. tauluja ryhmiteltäessa katseen tasoa korkeammalle asetetaan yleensä ne, joita pystyy katsomaan kauempaa ja taas enemmän yksityiskohtia sisältävät teokset alemmaksi.

Korosta

Valaistus on tärkeä elementti, kun miettii taulujen paikkaa. On tärkeää valaista seinät hyvin silloin, kun haluaa taululle sen ansaitseman huomion. Tauluille on saatavilla myös kohdevaloja. Valaistuksen kanssa on oltava myös siinä mielessä tarkkana, että valo näyttää taulun värit aidosti eikä aiheuta häiritseviä heijastumia lasin pinnasta.
Jos mahdollista, taulujen sijoituspaikat kannattaa huomioida jo valaistussuunnitelmaa tehdessä.

Erotu – Beyondprint

Taulusi voivat olla täysin uniikkeja. Beyondprintiltä sinulla on mahdollisuus saada 100% personoitu kuvatuote. Valittavana on 4 eri materiaalia, joihin valitsemasi kuva, valitsemassasi koossa voidaan painattaa. Taulun tilaaminen onnistuu muutamalla klikkauksella Beyond Printin verkkosivuilta.

BEYONDPRINT – MATERIAALIT

Puutaulu

Luonnollinen valinta taulusi materiaaliksi. Koivuvanerille painatettuna kuvapinta pysyy pehmeänä ja mattapintaisena. Anna kuvallesi vivahde luonnon omaa suodatusta puulla.

Alla olevan puutaulun valokuva on taiteilija Maria Hiltusen käsialaa.

Lasitaulu

Lasitaulu viestii arvokkuutta ja hienostuneisuutta. Kuvan pinta on kiiltävä ja lasin ominaisuuksien puolesta taulu sopii vaikka saunatiloihin. Turvalasi tekee taulusta myös turvallisen ripustaa.

Metallitaulu

Metallitaulut luovat mattapintaisen ja neutraalin pohjan kuville. Se on myös kestävä vaihtoehto kehyksettömille julisteille. Kuvapinta metallitauluissa on satiini-matto eikä pinta kiillä.

Akryylitaulu

Mikäli haluat korostaa kuvasi värimaailmaa ja saada tauluusi modernin ilmeen, valitse kiiltäväpintainen akryyli. Kuvapinta on hieman lasia kiiltävämpi ja tukevuutta taulu saa taakse kiinnitettävällä taustalevyllä.Kiiltäväpintaisella akryylillä kuvasi värit tulevat edukseen. Akryylin kuvapinta on hieman lasia kiiltävämpi.

Lisää Maria Hiltusen valokuvataidetta löydät täältä.

Finahemin verkkosivuilta löydät lisää kuvia tauluista osana onnistunutta sisustusta.

 

Kuvalähde Beyond Print

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *