Yrittäjyyden ja äitiyden palapeli

Yrittäjä ja äiti kohtuudella

Olen yrittäjä. Olen äiti. Pitääkö minun olla myös arjen supersankari, jotta tämä paletti toimii? Superyrittäjä? Superäiti kenties? Mitä on elämä 3 lapsen äitinä samalla omaa yritystä pyörittäen? Riittääkö aika? Riittääkö rahat? Riitänkö minä? Pysynkö ylipäänsä järjissäni? Jotta voin panostaa yritykseni menestymiseen, ehdinkö samalla olla hyvä äiti lapsilleni? Onko se joko tai? Kallistuuko vaakakuppi aina jompaan kumpaan suuntaan vai onko mahdollista löytää tasapaino? Yrittäjyyden ja äitiyden yhtälö, uhka vai mahdollisuus? Paljon ahdistavia kysymyksiä, jotka pyörivät varmasti monien yrittäjä-äitien ja yrittäjäksi suunnittelevien äitien mielessä. Nämä kysymykset ovat olleet elämäni keskiössä nyt viimeisen vuoden siitä lähtien, kun perustin oman yritykseni.

Olen kokenut yrittäjyyden ja äitiyden yhdistämisen ajoittaisesta haasteellisuudestaan huolimatta kuitenkin pääsääntöisesti positiivisena ja elämääni rikastuttavana asiana. Siksi haluankin kertoa teille oman kokemukseni siitä miksi näin on ja miten itse olen pystynyt siihen vaikuttamaan. Helppoa tämä ei ole ollut, sen myönnän heti. Tämä on edellyttänyt suuria muutoksia suhtautumisessani työhön, perheeseen ja elämään ylipäänsä. Täysivaltaista pysähtymistä. Itsensä kuuntelemista. Priorisointia. Kasvamista. Näiden kautta olen kuitenkin löytänyt aivan uuden elämänasenteen. Asenteen, joka on tehnyt elämästäni täysin erilaisen aikaisemman, jatkuvan elämän suorittamisen sijaan. Uusi elämänasenteeni oikeastaan kiteytyy ruotsinkielen sanaan ”lagom”, joka tarkoittaa juuri sopivaa. Ei liikaa, ei liian vähän vaan juuri sopivasti. Vaativana suorittajapersoonana sen ymmärtäminen, että vähempikin riittää on ollut läpimurto. Siksi kirjoitan tämän tekstin.

Nuoralla tanssija

Yrittäjä on useimmiten töissä 24/7, 7 päivää viikossa. Työn ja vapaa-ajan ero on usein häilyvä, lomat harvakseltaan, ehkä ne ovat jopa utopia, jota lykätään hamaan tulevaisuuteen. Sama pätee äitinä olemiseen. Paitsi, että äitiyttä ei voi nimittää työksi, se on elämää. Se on sitä mikä tapahtuu juuri nyt. Tämä hetki. Katoava sekunti. Hetken merkitys on ensiarvoisen tärkeää ymmärtää, sillä tätä hetkeä emme saa takaisin. Emme halua vanhana havahtua siihen, että elämä vaan tapahtui eikä sitä ei edes kiireiltään ja murehtimiseltaan ehtinyt huomata.

Yrittäjän arki on usein raskasta jo ilman lapsiakin, mutta kun siihen lisää lapsen tai pari on tilanne vielä astetta haasteellisempi. Yritys vaatii valtavasti aikaa, työtä ja hartiavoimia, mutta samalla myös perheelle on riitettävä aikaa, rakkautta ja huomiota. Miten yksi pieni ihminen riittää? Murehtimista, riittämättömyyden tunnetta, ahdistusta. Juuri siinä kohtaa pitää pysähtyä.

Suomessa yrittäjyyttä ei ole tehty helpoksi. Yrittäjyydellä on tässä maassa vaikea tienata. Tuo taloudellinen paine usein jyskyttääkin yrittäjän päässä ja saa tekemään entistä enemmän töitä, viemään itseään äärirajoille. Oma jaksaminen on helposti kortilla. Tämä vaikuttaa luonnollisesti myös koko perheen hyvinvointiin.

Olen suorittaja ja täydellisyyteen pyrkijä. Nämä ovat vaarallisia luonteenpiirteitä yrittäjälle. Sitä niin helposti ja huomaamattaan tekee koko ajan enemmän, haalii aivan liikaa ja kasaa harteilleen turhan raskaan taakan kantaa. Toki ahkeruus ja työmotivaatio ovat hyviäkin piirteitä, kunhan ne ovat terveellä tasolla ja ne valjastaa oikein. Tässäkin minulla on ollut paljon oppimista. Rakastan työtäni ja se on minulle intohimo. Siksi työpäivät venyvät liiankin usein luvattoman pitkiksi ja silti haluaa tehdä vain lisää ja lisää. On vaatinut suurta mielenlujuutta ymmärtää välillä kuitenkin hiljentää ja hengittää.

Kun perustin yritykseni kolmannen lapseni äitiysloman päättymisen jälkeen minua pidettiin lähinnä hulluna. Kuinka pystyisin olemaan yrittäjä, kun minulla on 3 niin pientä lasta? Tällä hieman yli vuoden mittaisella yrittäjyyden taipaleella olen kuitenkin kokenut yrittäjyyden ja äitiyden yhdistämisen pelkästään positiivisessa mielessä palkkatyöhön verrattuna. Yrittäjänä ollessa minulla on mahdollisuus vaikuttaa omiin työaikoihini, sopia asiakastapaamiset pääsääntöisesti arkipäiviin päiväsaikaa sekä ylipäänsä säädellä omaa työtaakkaani. Aiempi työni sijaitsi pääkaupunkiseudulla ja 2 tuntia päivästä meni pendlaamiseen. Mieheni tekee tätä edelleen. Nyt yrittäjänä minulla on mahdollisuus viedä ja hakea lapseni päivähoidosta järkevään aikaan ja viettää lasteni kanssa oikeasti kiireetöntä aikaa. Onhan minulle päivässä se 2 tuntia lisää aikaa. Ehdin paremmin hoitaa myös perheen käytännön asioita, jotka palkkatöissä ollessani oli hankalampi saada joustavasti hoidettua. Kotona työtä tekevänä tietysti on se vaara olemassa, että kaikki kotityöt kasautuvat toiselle vanhemmista ja se taas omalta osaltaan kuormittaa ja luo paineita. Varsinaista tasapainoilua, sanon minä!

Vinkkejä arjenhallintaan!

Kuinka sitten olen yhdistänyt yrittäjyyden ja äitiyden? Haluan kertoa teille muutaman vinkin, jotka ovat olleet minulle ja perheelleni toimivia. Vinkit ovat toki subjektiivisia, yrittäjiä ja yrityksiä on hyvinkin erilaisia, samoin perhetilanteita. Mutta ehkä teistä jotkut pystyvät samaistumaan kokemuksiini ja mahdollisesti saatte jopa vinkkejä, joita voitte soveltaa omassa elämässä yrittäjänä ja äitinä. Toki näitä vinkkejä voi soveltaa myös ylipäänsä ajan-, ja elämänhallintaan.

– Pyhitä oikeasti aikaa lapsille, keskity silloin heidän kanssaan olemiseen 100 prosenttisesti. Nauti lasten seurasta, laita aivot narikkaan ja yritys hetkeksi hyllylle. Ole läsnä, älä vain paikalla!

– Säännöstele työsi määrää mahdollisuuksien mukaan. Älä ota vastaan liikaa töitä kerralla vaan siirrä osa tehtäväksi myöhemmin. Ei se työ tekemällä lopu on klisee, mutta on siinäkin vinha perä.

– Pyri ajoittamaan työnteko ja asiakastapaamiset sinulle ja perheellesi sopiviin, järkeviin aikoihin. Itse pyrin hoitamaan työni pääsääntöisesti arkipäivisin päiväsaikaan mikä sopii parhaiten oman perhesirkukseni pyörittämiseen. Älä kuitenkaan ole ehdoton, joskus on ihan ok tehdä töitä myös viikonloppuna eikä tuntea siitä syyllisyyttä.

– Älä ole koko ajan sähköpostin ääressä. Sinun ei tarvitse vastata sähköposteihin heti ne saatuasi. Laita kalenteriisi päivittäinen ajanvaraus sähköpostien läpikäynnille (tiedän, tämä on hankalaa, koska kännykästä sähköpostit ovat liiankin helposti aina käsillä)

– Älä murehdi. Ainakaan koko ajan ja jatkuvasti. Ota käyttöön ns. ”murehtimisvartti”, jonka aikana käyt läpi päivän murheet ja sitten siirrät ne syrjään. Toki tilanteesta riippuen myös puoli tuntia on ihan ok 😉

– Priorisoi. Tarvitseeko kaikki työt tehdä juuri tänään, kerralla ja mahdollisimman nopeasti? Tämä aiheuttaa usein sen, että tuottavuus ja laatu kärsii.

– Delegoi. Pystytkö ulkoistamaan joitain töitäsi? Onko sinulla mahdollisuus hankkia joitain palveluita muilta palveluntarjoajilta? Se voi olla järkevä investointi pidemmällä tähtäimellä, vaikka kertakustannuksena tuntuisikin suurelta.

– Ota aikaa myös itsellesi. Yritys ja pienet lapset saavat valitettavan usein unohtamaan, että myös sinä olet ihminen ja sinun tulee voida hyvin On tärkeää saada myös omaa rauhaa ja hengitystilaa. Joskus on tärkeää vain olla eikä tehdä yhtään mitään!

– Nuku!

Kaiken kaikkiaan minua on eniten auttanut se, että olen tietoisesti yrittänyt vähentää stressaamista. Haasteita ja vaikeuksia tulee aina vastaan, aika ei tahdo riittää ja niin edelleen. Tämä tulee vain yksinkertaisesti hyväksyä ja todeta, että vähempikin riittää. Pysähdy hengittämään, siirrä ongelma hetkeksi syrjään ja palaa siihen vasta myöhemmin. Ehkä ongelma ei olekaan niin suuri, kun se on ensinäkemältä vaikuttanut. Pidä huolta itsestäsi, sillä kun itse voit hyvin, voit pitää huolta myös muista.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *