Ekologinen sisustus – kohti kestävämpiä elämäntapoja

Edellisessä tekstissä käsittelin sisustussuunnittelun merkitystä ekologisen sisustuksen perustana, kiinteissä rakenteissa ja pintamateriaaleissa sekä valaistuksessa. Asioita joihin on helpompi vaikuttaa jatkuvasti ovat kodin kalusteet ja sisustustuotteet. Ne ovat pienempiä hankintoja kuin rakenteelliset asiat, mutta niillä on yhtä suuri ekologinen vaikutus. Miten siis voi sisustaa ekologisesti? Kierrätys on tietysti yksi hyvä tapa, mutta voit vaikuttaa myös monella muulla keinolla kun valitset sisustusta kotiisi.

//Puustelli Miinus keittiö, kuva Puustelli//

Kiintokalusteet

Kodin kiintokalusteita valittaessa tulee huomiota kiinnittää kalusteiden valmistusprosessin päästöttömyyteen, tuotteiden kestävyyteen ja uudelleen käytettävyyteen sekä mahdollisimman pieneen hiili-, ja materiaalijalanjälkeen. Sekä kiinto-, että irtokalusteiden osalta on hyvä suosia paikallisia yrityksiä ja osaamista, jolloin myös ekologinen tekijä, etäisyys, on mahdollisimman lyhyt eikä tuotteiden kuljetus kuormita luontoa. Kiintokalusteissa on tärkeää myös suosia energiatehokkaita vaihtoehtoja. Materiaaleja valittaessa niitä kannattaa punnita ajatuksella ”laatu korvaa määrän”. Lisäksi valinnoissa tulee miettiä tarkasti tilojen funktiot ja kalusteilla saavutettavien toimintojen toimivuus. Kiintokalusteissa mm. massiivipuu ja koko ajan yleistyvä komposiitti ovat erittäin ekologisia vaihtoehtoja. Uudelleenkäyttö ja muokattavuus on tässäkin kohtaa erittäin tärkeä pitää mielessä mahdollisia tulevaisuuden tarpeita ajatellen.

Irtokalusteet

Kun valitaan irtokalusteita, huonekaluja ja muita sisustustuotteita, elinkaariajatteluun, kestävyyteen ja tuotteiden ajattomuuteen on syytä kiinnittää huomiota. Pitkäikäisyys, sopivuus käyttötarkoitukseen, korkea laatu, muunneltavuus ja ajattomuus ovat ekologisesti kestävien kalusteiden tunnusmerkkejä. Lisäksi huomiota tulisi kiinnittää myös tuotteiden vähäisiin ilmasto-, ja energiavaikutuksiin sekä hiilijalanjälkeen. Tuotteiden valmistusprosessin tulisi olla mahdollisimman päästötön ja hiilijalanjäljen mahdollisimman pieni. Tuotteista tulisi olla saatavilla kattavat tuote-, ja ympäristötiedot ja materiaalihankinnan ja valmistusprosessin olla mahdollisimman läpinäkyvää. Haitattomuus ympäristölle sekä terveydelle on ekologisesti oleellista ja siihen vaikuttavat paitsi tuotteiden materiaalit myös pintakäsittely. Tuotteiden tulisi olla myös helposti kunnostettavissa, muunneltavissa ja puhdistettavissa.

Tekstiilit

Tekstiilejä valittaessa on hyvä kiinnittää huomiota niiden kierrätettävyyteen sekä kemiallisten aineiden käyttöön valmistusprosessin aikana. Ekologisia vaihtoehtoja kasvikuiduista ovat mm. luomupuuvilla, luomulaatuinen pellava sekä hamppu ja juutti. Eläinkuiduista ekologisia vaihtoehtoja ovat puolestaan mm. villa, alpakka sekä kasmirvilla. Teksitiilejä täytyy hoitaa ja pestä valmistajan ohjeiden mukaan ja huolellisella käsittelyllä ne kestävät todella kauan. Luonnonmateriaalit ovat siitä loistavia, että ne vain paranevat ja pehmenevät käytössä. Monet luonnonmateriaalit ovat luonnostaan likaa hylkiviä ja itsepuhdistautuvia, joten niitä tarvitsee pestä harvemmin ja taas maapallo kiittää ja kumartaa.

 

Ekologisissa tuotteissa ja materiaaleissa on hyvä kiinnittää huomiota tuotemerkintöihin. Alapuolella olevasta kuvasta löydät M1-tunnuksen, Joutsenmerkin sekä EU-ympäristömerkin.

Tässä vielä tiivistetty vinkkipankki ekologiseen sisustussuunnitteluun ja ekologisiin sisustusvalintoihin:

– Valitse luonnonmateriaaleja, kiinnitä huomiota myös tuotteiden pintakäsittelyyn ja täytemateriaaleihin

– Tarkista tuotteiden sertifikaatit

– Panosta tuotteen pitkään elinkaareen, korkeaan laatuun, kestävyyteen ja ajattomuuteen

– Suosi paikallista

– Kierrätä, uusiokäytä, tee itse, korjaa

Toivottavasti tämä ja edellinen blogiteksti on valaissut ekologisen sisustussuunnittelun keinoja kestävämpien elämäntapojen sekä ekologisemman kodin mahdollistajana. Jokaista valintaa tehdessäsi sinulla on mahdollisuus valita se ekologisempi vaihtoehto. Pitkässä juoksussa se on sinulle usein myös taloudellisesti kannattavin vaihtoehto.

Jo pienillä ekologisilla valinnoilla otat askeleen kohti kestävämpiä elämäntapoja sekä pienempää hiili-, ja materiaalijalanjälkeä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *