Ekologinen sisustussuunnittelu – kohti kestävämpiä elämäntapoja

Ekologisesti kestävät elämäntavat sekä pienempi hiili-, ja materiaalijalanjälki ovat nyt enemmän kuin ajankohtaisia. Jokainen meistä voi valinnoillaan vaikuttaa maapallon hyvinvointiin. Askeleiden ja valintojen kohti kestävämpiä elämäntapoja ei välttämättä tarvitse on kovinkaan suuria eikä niiden tarvitse tapahtua kerralla. Kestävät elämäntavat muodostuvat pienistä palasista, joista jokainen voi koota itselleen sopivimman palapelin.

Tapoja ekologisesti kestävämpien elämäntapojen toteuttamiseen on monia. Ekologinen sisustussuunnittelu tarjoaa tehokkaat ja monipuoliset työkalut ja keinot ekologisemman kodin ja sitä kautta elämäntapojen luomiseksi. Tässä blogitekstissä kerron ekologisen sisustussuunnittelun osa-alueista sekä keinoista, joilla voit pienentää materiaali-, ja hiilijalanjälkeä sisustussuunnittelun keinoin.

Ekologinen sisustussuunnittelu yhdistää tehokkaasti sekä sisustuksen toimivuuden että esteettisyyden. Ekologisella sisustuksella ei tarvitse rajoittautua pelkästään kirppislöytöihin ja kierrätettyihin huonekaluihin vaan ekologinen sisustus taipuu itse asiassa mihin sisustustyylisuuntaan tahansa ja sillä voidaan tyydyttää vaativinkin sisustusmaku.

Ekologinen sisustussuunnittelu liittyy läheisesti ekologiseen rakentamiseen, joiden tulisi kulkea käsi kädessä heti suunnittelun alkuvaiheesta lähtien. Mitä aiemmin nämä kaksi yhdistetään, sitä optimaalisempi lopputulos ja laajemmat positiiviset vaikutukset on mahdollista saavuttaa.

Ekologisen sisustussuunnittelu tuo useita kestäviin elämäntapoihin liittyviä hyötyjä ja parannuksia. Näitä ovat mm. ihmisten hyvinvointiin ja terveyteen liittyvät positiiviset vaikutukset, ekologinen kestävyys sekä taloudellisesti saavutettavat hyödyt. Taloudellisuus syntyy esimerkiksi siten, että tehdään kestäviä ja ajattomia valintoja tuotteissa sekä materiaaleissa, jolloin tarpeelta hankkia uusia vältytään.

Ekologinen sisustussuunnittelu tarkoittaa käytännössä paikallisten yritysten tarjoaminen tuotteiden, palveluiden sekä osaamisen mahdollisimman laaja-alaista hyödyntämistä. Se tarkoittaa myös energian säästöä sekä edullisempia elinkaarikustannuksia, jotka johtavat taloudellisen hyödyn saavuttamiseen. Ekologisen sisustussuunnittelun mukaista ovat myös uudelleenkäytettävät ja aikaa kestävät materiaalit, samoin kuin ajattomat valinnat, jotka johtavat siihen, että tuotteiden elinikä on pitkä.

Ekologinen sisustussuunnittelu koostuu monista eri osa-alueista, joilla voi vaikuttaa kestävämpiin elintapoihin sekä hiili-, ja materiaalijalanjälkeen. Tilankäytöllä ja tilaratkaisuilla, valaistuksella, oikeilla pintamateriaaleilla sekä kiinto-, ja irtokalustevalinnoilla voi tehokkaasti vaikuttaa ja päästä askeleen lähemmäs ekologista kotia sekä elämäntapoja.

Tilankäyttö ja tilaratkaisut

Tänä päivänä suositaan usein isoja asuntoja, joissa pinta-alaa on asukkaiden tarpeisiin useimmiten aivan liikaa. Tämä johtaa usein myös siihen, että tarpeettoman tavaran määrä on kohtuuttoman suuri. Ajatusmalli ekologisen suunnittelun takana korostaa sitä, että pieni on energiatehokasta. Pieni asuinneliömäärä vähentää elinkustannuksia sekä karsii myös turhaa tavaraa ympäriltä. Se helpottaa ihmisten keskittymistä olennaiseen ja priorisoimaan sitä mikä on oikeasti tärkeää. Asuinneliöissä ei siis tulisi ihannoida mahdollisimman suurta pinta-alaa ja huonemäärää vaan tilaa tulisi päinvastoin pyrkiä hyödyntämään mahdollisimman tehokkaasti pienemmillä neliöillä. Oikein suunniteltuna myös pienemmistä tiloista voi tulla varsinaisia tilaihmeitä ja samalla myös asumismukavuus paranee. Tilat tulee myös suunnitella siten, että niitä voi joustavasti ja monipuolisesti muunnella elämäntilanteen mukaan. Esimerkisi tällä hetkellä käytössä oleva lastenhuone olisi mahdollista tulevaisuudessa lapsen kasvaessa ja kotoa pois muuttaessa muuntautua esimerkiksi työhuoneeksi. Ekologisessa rakentamisessa ja sisustussuunnittelussa on tärkeää pyrkiä myös siihen, että kantaviin rakenteisiin ei tarvitsisi juurikaan tehdä muutoksia, jolloin muutoksien teko myöhemmässä vaiheessa olisi mutkattomampaa ja edullisempaa.

Valaistus

Ekologisessa valaistussuunnittelussa hyödynnetään mahdollisimman paljon luonnon- ja päivänvaloa. Auringon-, ja päivänvalon määrän optimointi eri huonefunktioiden kanssa tulee suunnitella tarkkaan ja se on hyvä ottaa huomioon jo suunnittelun alkuvaiheessa. Eri tiloilla on erilainen valontarve. Esimerkiksi keittiö, jossa tarvitaan tehokasta työskentelyvaloa kannattaa sijoittaa ilmansuunnallisesti siten, että saatava luonnonvalon määrä on mahdollisimman suuri. Tilojen välillä kulkevan valon määrän optimointi on myös tehokas keino energian säästöä ajatellen. Tiloja voidaan esimerkiksi erottaa läpinäkyvillä materiaaleilla kuten lasilla, jolloin luonnonvalo pääsee soljumaan tilojen läpi. Myös valkoiset ja heijastavat pinnat lisäävät tehokkaasti tilan avaruutta sekä valoisuutta ja luovat samalla viihtyvyyttä. Sälekaihtimet ovat myös yksi hyvä keino valon määrän säätelyyn energiatehokkaasti.

Keinovalon suhteen puolestaan tulisi huomioida valon muunneltavuus eri tilaratkaisujen mukaisesti. Tilasuunnittelun joustavuutta lisää mm. muutamien ylimääräisten valaisinpisteiden lisääminen tiloihin, jolloin mahdollinen muuntautuminen toiseen tilafunktioon on helpompaa ja jälkikäteen tehtäviltä asennuksilta vältytään. Myös himmentimen käyttö luo energiasäästöä keinovalon ollessa säädettävissä luonnonvalon ja valon tarpeen mukaisesti. Laadukkaita ja ympäristöystävällisiä, energiatehokkaita LED -polttimoita on nyt myös saatavilla useissa eri hintaluokissa.

Pintamateriaalit

Isoimmat kodin pinnat, lattia, katto ja seinät on erityisen tärkeää suunnitella ekologisesti kestävistä materiaaleista, joiden alkuperä on tiedossa. Eri sertifikaatit, kuten Joutsenmerkki ja Ympäristömerkki kertovat materiaalin ekologisuudesta ja päästöttömyydestä valmistusprosessin aikana. Itse materiaalin ekologisuuden lisäksi on syytä kiinnittää materiaalin pintakäsittelyyn, jonka senkin tulisi olla ekologisesti kestävää ja päästötöntä.

Lattia

Puu materiaalina on erinomainen, ekologinen vaihtoehto, sillä se varastoi hiiltä ja näin ollen sen hiilijalanjälki on negatiivinen. Lattiavaihtoehdoiksi hyviä valintoja ovat esimerkiksi massiivipuulattia sekä kierrätetty puu. Puun lisäksi hyviä vaihtoehtoja ovat mm. luonnonkivi, korkki, linoleum ja betoni. Myös parketeista löytyy ekologisia vaihtoehtoja ja ne selviävät tarkastamalla parkettiin käytetyn puun alkuperä, etäisyys kohteesta, sertifiointi sekä ympäristöystävällinen ja mahdollisimman päästötön pintakäsittely. Kokolattiamatoissa on hyvä suosia luonnonkuituja, kuten juuttia, sisalia ja kookosta. Uusi, ekologisesti loistava lattiavaihtoehto on maalattia, joka on yleistymässä pikkuhiljaa.

On tärkeää muistaa, että muovi ei ole kestävän kehityksen mukainen pintamateriaali. Laminaateissa ja vinyylilattioissa on käytetty useimmiten raaka-aineena uusiutumatonta maaöljyä, josta syntyy ympäristölle haitallisia päästöjä.

Seinät ja katot

Kun suunnitellaan asunnon katto-, ja seinäpintoja, ekologiseen ja kestävään toteutukseen päästään käyttämällä seinien ja kattojen rakentamisessa vain myrkyttömiä ja ympäristöystävällisiä vaihtoehtoja. Oikealla tavalla käsitelty puu, kokopuiset paneelit sekä lautapaneelit ovat hyviä vaihtoehtoja. Muita ekologisia vaihtoehtoja ovat esimerkiksi luonnonkivi, laatoitus sekä lasi.

Mikäli seinäpinnalla halutaan käyttää tapettia, sitä valittaessa tulisi kiinnittää huomiota tapetin päästöttömyyteen sekä sen ominaisuuksiin tapetin hengittävyyden osalta. Ekologisia vaihtoehtoja tapeteiksi ovat mm. pellavaöljyinen tai kokonaan pinnoittamaton tapetti. Saatavilla on myös ekologista, nestemäistä kangastapettia. Tapetin materiaalin ja ominaisuuksien lisäksi on tärkeää kiinnittää huomiota tapetin kiinnitykseen käytettäviin tuotteisiin, joiden niidenkin tulisi olla ekologisia sekä päästöttömiä.

Pintakäsittely

Materiaalien lisäksi on syytä kiinnittää huomiota niiden pintakäsittelyyn. Pintakäsittelyn kannalta ekologisia vaihtoehtoja ovat maalit, lakat ja vahat, jotka ovat valmistettyukokonaan luonnonmateriaaleista. Luonnollisia, ekologisia vaihtoehtoja pintakäsittelyyn ovat mm. pellavamaalit ja ,-öljyt, kalkkimaali, sekä luonnonmukaiset raappaukset ja laastit sekä kipsi ja savi. Luonnolliset pintamateriaalit ovat yleensä allergiaystävällisiä. Usein niillä on myös sisäilmaa parantavia sekä antibakteerisia ominaisuuksia.

Kuinka tärkeää ekologisuus sisustuksessa on Sinulle? Teetkö valintoja ekologisesta näkökulmasta?

Minkä ekologisen sisustusratkaisun teit viimeksi?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *