Makuuhuoneen suunnittelu – Nuku, älä laske lampaita!

Yhteistyössä Veke

Hyvä uni – Onnellinen ihminen

Ihmisen elämästä noin kolmasosa kuluu nukkumiseen. Hyvällä unella on suora vaikutus myös ihmisen onnellisuuteen. Mikäli nukut huonosti tai liian vähän, on vireystilasi ja energiatasosi alhaisempi. Yksi merkittävimmistä uneen vaikuttavasti tekijöistä on itse huoneessa vallitsevat olosuhteet. Oikein suunniteltuna makuuhuone on kodikas rauhan tyyssija, jossa on ihmisen ja mielen on hyvä ja levollinen olla.

On siis sanomattakin selvää, että makuuhuone on tila, johon kannattaa panostaa ja joka kannattaa suunnitella huolella. Voisi jopa väittää, että makuuhuone on huoneista se kaikkein tärkein.

Makuuhuoneen suunnittelu – Sisustussuunnittelijan vinkit

Makuuhuone on paikka, jossa voi rauhoittua, ladata akkuja ja kerätä virtaa seuraavaan päivään. Makuuhuoneen sisustus kannattaa aloittaa tärkeimmästä eli sängystä. Oikeanlaisen sängyn valitsemiseen kannattaa uhrata aikaa ja kokeilla eri vaihtoehtoja, jotta löydät juuri sinulle sen oikean. Kokeile, tutki ja vertaile materiaaleja rauhassa. Sängyistä on saatavilla myös täysin ekologisia, luomuversioita.

Makuuhuoneen sisustuksessa tulisi suosia sävyjä, materiaaleja ja esineitä, jotka edesauttavat rauhoittumista ja rentoutumista. Harmonisen ilmeen makuuhuoneeseen luot muun muassa oikein valituilla tekstiileillä, kuten verhoilla, tyynyillä, vuodevaatteilla ja matoilla. Verhojen on hyvä olla pimentävät, jotta tila saadaan tarpeeksi hämäräksi nukkumista varten.

Tällä hetkellä suuressa suosiossa olevat pellavalakanat ovat erinomainen vaihtoehto vuodevaatteiksi. Raikkaiden lakanoiden väliin pujahtaminen on yksi elämän nautinnollisimmista elämyksistä.

Valaistus on tärkeä osa makuuhuoneen suunnittelua. Tilaan kannattaa sijoittaa valaisin yleisvaloa varten, esim. kattovalaisin. Lisäksi makuuhuoneeseen on hyvä tuoda tunnelmavalaistusta ja tarpeen mukaan myös lukuvaloja. Valon tehokkuus olisi hyvä olla säädettävissä. Tämä onnistuu esimerkiksi himmentimen avulla.

Makuuhuone on myös syytä pyhittää rauhoittumiseen ja nukkumiseen. Valitettavan usein makuuhuoneeseen sijoitetaan myös muita funktioita, kuten työpiste. Tämä saattaa helposti aiheuttaa sen, että edes nukkumaan mennessään ei pääse töitä ”pakoon” ja se saattaa osaltaan vaikeuttaa unen tuloa.

Kuvien harmoninen makuuhuone on stailaamastani myyntiasunnosta. Tilaan on haettu rauhoittavaa tunnelmaa neutraaleilla sävyillä, tekstiileillä ja muilla sisustustuotteilla. Lisäksi tilasta löytyy luonnollisesti se tärkein, eli laadukas, ergonominen sänky. Kaikki alla listatut tuotteet löytyvät Veke.fi:n valikoimasta:

Unia Kulta runkopatjapaketti

Unia Mosaic -sängynpääty

Luhta Pilvi -päiväpeitto

K/M Cosy nukkamatto

House Nordic Parma yöpöytä

Sessak Sadie riippuvalaisin

Öljyväri taulu sulka

4Living meriheinäkori

Makuuhuone on yksi kodin tärkeimmistä huoneista. Ammattilaisen hyödyntäminen tilan suunnittelussa on hyvä vaihtoehto. Mikäli kaipaat sisustussuunnittelijan apua makuuhuoneen tai minkä tahansa muunkin kodin tilan kanssa, autan mielelläni. Yhteydenotot [email protected] tai p.0405922371. Kurkkaa lisää inspiroivia makuuhuonekuvia Finahemin verkkosivuilta www.finahem.fi/referenssit

Kuvat: Niko Laurila

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *