Nyt hyggeillään!

”Hygge on norjan- ja tanskankielinen sana, jolla tarkoitetaan mukavuuden ja kodikkuuden tunnetta,

joka yhdistetään myös hyvinvointiin ja seesteiseen mielialaan.”

– Wikipedia

Hygge rantautui suomeen muutama vuosi sitten ja tuli jäädäkseen.  Siitä saakka olemme saanet nähdä mitä upeampia kuvia tunnelmallisista kynttilöistä, pehmeistä sisustustyynyistä ja lämpimistä huovista.  Houkuttelevia sohvannurkkia ja seesteistä värimaalimaa. Laadukkaita luonnonmateriaaleja ja itse neulottuja villasukkia.

Mutta hygge ei ole vain  sisustusta, vaan siinä yhdistyy myös mielentila, onnellisuus ja sosiaalisuus. Toki sisustuksella saa luotua täydellisen hygge-tunnelman ja siihen voit lukea vinkkejä tämän jutun lopusta.

Hygge on tanskalaisten vastaisku kylmälle pimeälle talvelle ja sitä voisi luonnehtia jopa elämänfilosofiaksi.  Suomennettuna sitä kuvastaa parhaiten sana ”kotoilu” tai kotoisa. Vai mitä sanaa Sinä käyttäisit kuvaamaan hyggeilyä?

 

Talvipakkasilla on ihana sytyttää kynttilät, kiskaista villasukat jalkaan ja kääriytyä pehmeään huopaan. Ottaa iso kuppi lämmintä juomaa ja avata kesken jäänyt kirja. Tärkeintä hyggessä on unohtaa arjessa suorittaminen ja keskittyä niihin ihmisiin jotka ovat ympärilläsi. Olla läsnä. Puhua. Kuunnella. Nauraa. Itkeä. Olla onnellinen juuri siinä hetkessä. Olla aito.

Hyggeilylle on tärkeä varata aikaa tässä kiireisessä maailmassa, eikä se vaadi paljon.

Anna pieni hetki itsellesi aamulla, ennen kuin muut heräävät ja nauti aamukahvisi rauhassa. Keskity hetkeen, haaveile, muistele, unelmoi. Ota pieni hetki vain itsellesi ja omille ajatuksillesi.

Vaihtoehtoisesti kutsu spontaanisti vieraita kylään ja tehkää hyvää ruokaa yhdessä. Kaiken ei tarvitse olla ennalta suunniteltua, silloin ei myöskään ole ennakko-odotuksia. Unohda rutiinit ja anna asioiden kulkea omia polkujaan.

 

”Live life today like theres no coffee tomorrow”

Meik Wiking

Viisi vinkkiä täydelliseen Hygge-sisustukseen:
***
Valaistus: Sammuta voimakkaat valot ja tuo tunnelmavalaistusta sisustusvalaisimilla. Samalla katoaa nurkissa pyörivät villakoirat niin näkyvistä kuin mielestäkin.

Kynttilät: Sytytä kynttilöitä tuomaan lämpöä ja kotoisuutta, halutessasi sytytä lempi tuoksukynttiläsi.

Pehmeys: Vuoraa sohvasi  pehmeillä sisustustyynyillä ja lämpimillä huovilla, taljoilla ja vilteillä. Tässä more is more.

Sisusta itsellesi: Tee kodistasi hygge juuri omaan tyyliisi. Käytä sellaisia sävyjä ja tyylisuuntia joissa tunnet olosi mukavaksi ja rennoksi. Tähän ei ole oikeata eikä väärää tapaa.

Poista sininen valo: Unohda kaikki laitteet, kuten televisio ja puhelimet. Asettele sen sijaan esille mieleistäsi tekemistä. Jos pidät lukemisesta, pinoa sohvapöydälle lempikirjojasi, tai jos rentoudut neulomalla, jätä lankakori nojatuolin viereen helposti saataville.

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *