Vihersisustus – Sisustussuunnittelijan vinkit

Yhteistyössä Plantagen

Verhoa kotisi vihreään

Vihersisustus jyllää edelleen sisustuksen trendien aallonharjalla eikä syyttä. Vihersisustus on varsinainen kodin energiaboosti ja helppo tie kodikkaamman ilmeen saavuttamiseen. Viherkasveilla tuot vaivattomasti tilaan raikkautta, tunnelmaa sekä kotoisuutta. Siinä samalla ne puhdistavat ja raikastavat kotisi sisäilman. Täydellistä!

Sisustuslehdet pursuavat vihreitä koteja ja urbaaneja viidakoita rönsyilevine kasveineen ja upeine ruukkuineen. Pelkästään vihersisustusta käsitteleviä lehtiä on alkanut tulvimaan lehtihyllyihin ja niistä voikin helposti ahmia tietoa myös kasvien hoidosta sekä niiden sijoittamisesta. Eipä olekaan siis ihme, että vihersisustukseen uskaltautuvat nyt myös ne, ketkä ovat aiemmin saaneet jopa kaktukset hengiltä. Vihersisustuksessa vain taivas on rajana! Voit sisustaa niin perinteisillä huonekasveilla (joita muuten löytyy noin miljoona vaihtoehtoa ja osa niistä on jopa helppohoitoisiakin) ja sekaan voit heittää myös yrttejä, joilla saa kivasti eloa esimerkiksi keittiöön. Tuo komboon mukaan vielä leikkokukkia ja trendikkäitä heiniä niin kotisi saa aivan uuden ilmeen!

Itse hurahdin viherkasveihin pari vuotta sitten. Kaikki alkoi yhdestä, harmittomasta peikonlehdestä ja kuin huomaamatta kodistamme kasvoi varsinainen viidakko. Nyt viherkasveja on yhteensä 75 kappaletta! Eli pienoinen varoituksen sana on paikallaan, tämä on addiktoivaa! Mikä on sinun lukusi?

Vihersisustus – Tila ja valo haltuun sekä muita vinkkejä

Olennaista vihersisustuksessa on käytössä oleva tila, valon määrä sekä asukkaiden viherpeukalot tai niiden puute. Etenkin pienessä kodissa vihersisustuksen suunnittelussa kannattaa muistaa, että kasvit kasvavat sekä pituus-, että leveyssuunnassa, joten niille on hyvä varata kunnolla elintilaa. Jos viherpeukalosi on keskellä kämmentä, on luonnollisesti järkevää valita mahdollisimman helppohoitoisia kasveja, kuten esimerkiksi trendikkäitä kaktuksia. Kaikki kasvit tarvitsevat kuitenkin jonkin verran hoitoa ja hoito-ohjeisiin onkin hyvä tutustua jo ennakkoon kasveja valittaessa. Muista, että valo on kasveille elinehto ja täysin pimeässä tilassa menestyvää kasvia ei olekaan. Jos luonnonvalo loppuu kesken, niinkuin nyt esimerkiksi talviaikaan, apua voi hakea myös kasveille suunnitelluista kasvivaloista. Niistä löytyy myös sisustuksellisesti silmää miellyttäviä vaihtoehtoja, jotka eivät valaise koko kotiasi violetinsävyillä. Anna kasveillesi myös riittävästi vettä ja ravinteita, jotta ne pysyvät tyytyväisinä. Älä kuitenkaan ylikastele! Kasvit tarvitsevat pimeään vuodenaikaan vähemmän vettä kuin valoisana aikana. Itse myönnän olevani varsinainen ”crazy plantlady”, joka myös juttelee kasveilleen, joskus jopa silittelee niitä. Kuulostaa ehkä hieman kaistapäiseltä, mutta kasveihinkin oppii kiintymään.

Green Up! Vihersisusta rohkeasti ja kerroksellisesti!

Vihersisustuksesta on tullut megatrendi, joka noudattelee nyt more-is-more ajattelua missä huone täytetään viherkasveilla. Nyt puhutaan siis urbaaneista viidakoista hyvät ihmiset!

Tässä muutama vinkkini oman viidakkosi luomiseen:

 • Kasveissa on erilaisia muotoja, värejä ja tekstuureita ja kasveilla on mahdollista sisustaa samalla tavalla kerroksellisesti kuin muussakin sisustamisessa.
 • Tee kasveista kokoelmia, yhdistele rohkeasti erilaisia kasveja ja ruukkuja. Käytä kasveja myös tilan eri korkeuksilla ja eri leveyksillä.
 • Anna vihreyden näkyä kaikilla tasoilla. Lattian kautta pöydille ja hyllyille ja muutama kasvi myös kattoon roikkumaan. Erilaisia, trendikkäitä amppelivaihtoehtoja on myös runsaasti saatavilla.
 • Ruukkujen valinnalla voit myös tehdä helposti uutta ilmettä. Käytä suuria, näyttäviä ruukkuja isoissa kasveissa. Vastaavasti sommitelmissa, jossa on pienempiä kasveja voit helposti käyttää hyvinkin erilaisia pieniä ruukkuja tuomaan eloa sisustukseen.
 • Sekoittele rohkeasti eri kokoisia, kasvutapaisia, värisiä ja muotoisia kasveja sekä pienempiä puita. Muista kuitenkin kasvien oikeaoppinen sijoitus!
 • Trendikkääseen ”jungalow” tyyppiseen trooppiseen tunnelmaan pääsee esimerkiksi isoilla, vahapintaisilla tummalehtisillä viherkasveilla. Viidakon henkeä lisää pienemmät kasvit sijoitettuna matalammille tasoilla.

Muutama vinkki trendikasveista

Viherkasveja on saatavilla joka makuun ja kokoon. Tässä kuitenkin pieni listaus suosituista, trendikkäistä viherkasveista:

 • Peikonlehti
 • Kilpipiilea, aka. elefantin korva
 • Värinokkonen
 • Seepra-alokaasia
 • Cowboykaktus, ylipäänsä kaktukset
 • Lyyraviikuna
 • Sutipuu

Mikäli omat tiedot ja taidot ovat vihersisustamisen osalta puutteelliset ja kaipaat vehreyttä kotiisi, kannattaa konsultoida ammattilaisia. Jos siis viherpeukalosi on keskellä kämmentä, eipä huolta! Olen erikoistunut myös vihersisustussuunnitteluun ja autan sinua mielelläni boostaamaan kotiisi uuden, raikkaan ja vehreän ilmeen!

Kaikki kuvien viherkasvit ja ruukut tulevat Finahemin yhteistyökumppanilta, Plantagenilta. Käytän runsaasti Plantagenin tuotteita stailauskohteissani ja ne luovat kohteeseen kuin kohteeseen mielikuvan kodista!

7 kommenttia “Vihersisustus – Sisustussuunnittelijan vinkit

 1. Mulla on 29 huonekasvia + 2 ilmakasvia + 2 lihansyöjäkasvia. Olisi enempikin, mutta emme muutaman kasvin kanssa löytäneet yhteistä säveltä ja ne kokivat loppunsa. 🙂

  1. Aika iso sinunkin lukusi 🙂 Lihansyöjäkasvi voisikin olla seuraavaksi hankintalistalla, niitä ei kotoamme vielä löydykään 🙂

 2. Meillä on 3 viherkasvia, huonekuusi ja jonkinlainen mänty. Mieheni osti sen minulle jouluna, mutta en tiedä minkälainen mänty se on. Minä tykkään viherkasveista, mutta en runsain määrin. haluan, että jokaiselle viherkasville on oma paikkansa ja ei liian lähellä toisiaan. Siitä johtuukin, miksi meillä kasveja ei olekaan kovin paljon. Tyräkki on yksi kolmesta kasvista ja tykkään siitä valtavan paljon. Se on minusta parhain kaktus, mitä voi olla. Meillä se on iso ja sijaitsee lattialla valkoisessa suojaruukussa.

  1. Jo muutama viherkasvi tuo kotiin lämpöä ja toki yksittäiset kasvit erottuvat paremmin edukseen, kun niillä on tarpeeksi tilaa. Itsekin pidän tyräkki -kaktuksista, ne ovat näyttäviä ja niissä on luonnetta 🙂

 3. 75 rehua! Huhhuijaa! Mulla on 26 nyt kun joulukukatkin on vielä hengissä ja kesällä ulkoilevat kasvit sisällä (kolmea pelargonia en edes laskenut tuohon lukuun kun ne on niin selkeästi pihakasveja) eikä nekään tunnu mahtuvan mihinkään 😀 Ja jos niitä ois 3 kertaa enemmän niin alkaisi olla jo pahoja vaikeuksia muistaa kuka tahtoo milloinkin vettä ja ravinteita. Tyräkki on muuten mehikasvi, ei kaktus, samoin kuin mainitsemasi cowboy-kaktus on tyräkki.

  1. 75 on kyllä kieltämättä aika homma kastelemisen ja ravinteiden kanssa. 26 kuulostaa huomattavasti järkevämmältä 😉
   Ja kiitos korjauksesta, että tyräkki on mehikasvi 🙂

 4. Tai sorry, voi se tarkoittamasi cowboy-kaktus tietty olla kaktuskin. Usein vaan puhutaan sellaisesta haaroittuvasta tyräkistäkin kaktuksena. Mutta ehkä et tosiaan tarkoittanut sellaista vaan nimenomaan kaktusta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *